Η χρονιά του… αγγουριού!

03-04-2013, 14:06
Η χρονιά του… αγγουριού!

«Πάρτι» έχουν στήσει φέτος οι παραγωγοί αγγουριών σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι τιμές είναι αυξημένες έως και 30%, απόρροια της μεγάλης ζήτησης που εμφανίζει το προϊόν από τις αγορές του εξωτερικού.

 

Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ

(filippidis@paragogi.net)

 

Οι τιμές παραγωγού του προϊόντος στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Πρέβεζα έχουν απογειωθεί πάνω από το 1 ευρώ το κιλό, ενώ σε κάποιες περιοχές για προϊόν που κατευθύνεται προς εξαγωγή έχει ξεπεράσει και το 1,15 ευρώ το κιλό. Στις υψηλές τιμές και στη μεγάλη ζήτηση του προϊόντος συνέβαλαν οι χαμηλές θερμοκρασίες στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, καθώς όταν μειώνονται οι θερμοκρασίες καταναλώνονται περισσότερο λουκάνικα και γενικότερα λίπη. Κατά συνέπεια, λοιπόν, οι καταναλωτές χρειάζονται και σαλάτες. Παράλληλα, οι βασικές ανταγωνίστριες χώρες-παραγωγοί στις αγορές του Βορρά, όπως οι μεγάλες θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Ολλανδίας, έχουν επίσης πληγεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς το κόστος των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αυξάνεται όταν μειώνονται οι θερμοκρασίες, επειδή σε αυτές τις χώρες τα θερμοκήπια θερμαίνονται. Έτσι, αυξάνονται οι τιμές και γίνονται ανταγωνιστικά τα ελληνικά προϊόντα.

 

Στην Κρήτη

 

Ο Συνεταιρισμός της Άρβης, ο οποίος ασχολείται σε ποσοστό 95% με την παραγωγή αγγουριών, πουλάει σταθερά σε τιμές άνω του 1 ευρώ, όταν πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 70 λεπτά το κιλό. Οι εξαγωγές από το Συνεταιρισμό Άρβης θα φθάσουν φέτος τους 4.500 - 4.700 τόνους, προς χώρες όπως η Γερμανία, η Ρωσία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σουηδία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.
Σε τιμές άνω του 1 ευρώ πουλάνε τις τελευταίες ημέρες και οι παραγωγοί του Τυμπακίου Κρήτης. Φέτος, η χρονιά είναι πρώιμη λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και, προς το παρόν, οι παραχθείσες ποσότητες χαμηλές.

 

Στην Ιεράπετρα οι παραγωγοί χαρακτηρίζουν την φετινή χρονιά την καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας για την καλλιέργεια του αγγουριού.


Στην Πελοπόννησο

 

Καλή αρχή έκαναν οι παραγωγοί αγγουριού θερμοκηπίου στην Πελοπόννησο. Ήδη ξεκίνησαν οι εξαγωγές αγγουριών από την περιοχή της Τριφυλίας, παράλληλα με την έναρξη της συγκομιδής τους από της θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Η τιμή παραγωγού στο αγγούρι αυτή την περίοδο είναι στα 60 λεπτά το ζευγάρι (30 λεπτά το τεμάχιο). Επίσης, η τιμή παραγωγού για τις εξαγωγές είναι στα 1,10 ευρώ/κιλό (για τις εξαγωγές που πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία). Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, μέχρι τώρα έχουν κατευθυνθεί στην εξαγωγή περίπου 100 τόνοι αγγούρια, με κύριους προορισμούς τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, αλλά και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Οι περισσότερες εξαγωγές έχουν γίνει πρωτίστως από την περιοχή των Φιλιατρών και, δευτερευόντως, από την περιοχή της Κυπαρισσίας. Η ποιότητα των εξαγόμενων προϊόντων είναι άριστη, ενώ οι παραγωγοί επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι στην Κρήτη η συγκομιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ στην Πελοπόννησο μόλις ξεκίνησε. Παράλληλα, θεωρούν καλό σημάδι ότι το Πάσχα είναι φέτος αργά, καθώς αναμένουν τόνωση της εσωτερικής αγοράς. Η συγκομιδή αγγουριού στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου ολοκληρώνεται περίπου στα τέλη Ιουνίου.

 

Στην Πρέβεζα

 

Στην αρχή της συγκομιδής βρίσκονται και οι παραγωγοί στην Πρέβεζα, οι οποίοι έχουν καταφέρει να μαζέψουν κάποιες μικρές ποσότητες αγγουριών. Η τιμή παραγωγού είναι στα 30 λεπτά/τεμάχιο. Οι τιμές μπορεί να μην είναι άσχημες, αλλά υπάρχουν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες λόγω καιρού. Επίσης, υπάρχει μεγάλη μείωση της εγχώριας ζήτησης λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων καταναλωτών, γι’ αυτό και αναζητούνται δυνατότητες εξαγωγών. Οι ίδιοι οι παραγωγοί αναγνωρίζουν ότι ασφαλή συμπεράσματα για το πως θα κινηθεί η σεζόν θα έχουμε μετά το Πάσχα. Αν οι τιμές κρατηθούν και μετά τις 5 Μαΐου, τότε θα μιλάμε για μια καλή χρονιά, λένε χαρακτηριστικά.

 

 

Ενώνονται στην Κρήτη για την προβολή των κηπευτικών

 

Οι παραγωγοί αγγουριών και άλλων δύο κηπευτικών προϊόντων (ντομάτα, πιπεριές) από την Κρήτη οργανώνονται, με στόχο την αποτελεσματικότερη διείσδυση των προϊόντων της Μεσογείου στις ξένες αγορές και τη διάδοση της πληροφορίας ότι η κατανάλωση προϊόντων της Μεσογείου επιδρά ιδιαίτερα ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Ακολουθώντας το ρητό «η ισχύς εν τη ενώσει», περισσότεροι από 1.000 παραγωγοί επτά Συνεταιρισμών της Κρήτης δημιούργησαν και υλοποιούν το πρόγραμμα «Vegiterraneo».

Οι επτά Συνεταιρισμοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα καλλιεργούν συνολικά 5.000 στρέμματα, η ετήσια παραγωγή τους ανέρχεται σε 100.000 τόνους κηπευτικών προϊόντων και οι εξαγωγές τους αντιστοιχούν στο 30% των παραγόμενων προϊόντων, με τα υπόλοιπα να απορροφούνται από την ελληνική αγορά.


«Vegiterraneo»

 

Το πρόγραμμα, που φέρει τον τίτλο «Vegiterraneo: ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης κηπευτικών (ντομάτας, αγγουριού και πιπεριάς) στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. (Ελλάδα, Βουλγαρία και Πολωνία)» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012, πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός της επόμενης τριετίας και είναι ύψους 3,6 εκατ. ευρώ (50% κοινοτική χρηματοδότηση, 20% κρατική και 30% ιδία συμμετοχή).

 


Το πρόγραμμα υποβλήθηκε από την Ένωση Νομικών Προσώπων που αποτελείται από τους εξής: Αγροτοβιομηχανικός Συνεταιρισμός Τυμπακίου, Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή», Αγροτικός Συνεταιρισμός «Νότος», Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Κηπευτικών Θερμοκηπίου Ελαφονησίου - Χρυσοσκαλίτισας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ομαδικής Παραγωγής Πρώιμων Κηπευτικών Θερμοκηπίου Ελαφονησίου και ομόρρυθμη εταιρεία Στ. Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. «Τα Φαλάσαρνα» με νόμιμο εκπρόσωπο τον Α.Σ. Τυμπακίου.

 

Οι ενέργειες του προγράμματος στις τρεις χώρες - στόχους επικεντρώνονται στην ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, των μονάδων ομαδικής εστίασης, των διατροφολόγων και των διαμορφωτών κοινής γνώμης σχετικά με την αξία της μεσογειακής διατροφής και ειδικά των κηπευτικών –ντομάτα, αγγούρι και πιπεριά.

 


Το λογότυπο που πλαισιώνει το τριετές πρόγραμμα παρουσιάζει τα υπό προώθηση προϊόντα και φέρει τον διακριτικό υπότιτλο «Vegiterraneo European Vegetables», ενώ το σλόγκαν του προγράμματος, «Mediterranean Values», συνοψίζει το περιεχόμενο της ενημερωτικής εκστρατείας που βασίζεται στις αξίες της μεσογειακής διατροφής. 

Θέματα της ίδιας ενότητας
12.18.2020 12:47

Η ευφυής γεωργία αύξησε την παραγωγή στα βιολογικά φασόλια των Πρεσπών
Την εισαγωγή πρακτικών στη γεωργία ακριβείας, ήτοι ευφυούς γεωργίας σε βιολογικές καλλιέργειες, έχουν αναλάβει η Εταιρία Προστασίας...

11.15.2019 14:49

Δέσμευση Μητσοτάκη για επιστροφή του προπληρωμένου ΕΦΚ στο κρασί
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί ήταν ένας άδικος φόρος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

10.04.2019 14:28

Ελιές και ελαιόλαδο της Ελλάδας εξαιρούνται από τους αμερικανικούς δασμούς
Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την ικανοποίηση της για την εξέλιξη.

Λ.ΣΥΓΓΡΟΥ 35, ΤΚ:11743, ΑΘΗΝΑ, ΤΗΛ 210-9249571/2, FAX:210-9249573
<